Yomra Ziraat Odası > Haberler > BAŞKANIMIZ HAMZA GÜMRÜKÇÜ “YOMRADAN SONHABER” GAZETESİNE RÖPORTAJ VERDİ

BAŞKANIMIZ HAMZA GÜMRÜKÇÜ “YOMRADAN SONHABER” GAZETESİNE RÖPORTAJ VERDİ

Yönetim Kurulu Başkanımız Hamza GÜMRÜKÇÜ, İlçemizde yayın hayatına yeni başlayan ve haftalık yayınlanan “Yomradan Sonhaber” gazetesine 24 Haziran 2020 tarihinde, Yomra’nın Tarımsal Sorunları, çözüm yolları ve her yönüyle Yomranın ele alındığı bir röpörtaj verdi.

Röportajın detayları şu şekilde:

Fındık hasadı yaklaştı? Üreticiyi nasıl bir sezon bekliyor?

Fındık fiyatı ve hasatı konusunda zor bir süreç fındık üreticisini bekliyor.

Piyasada 22 TL’den işlem gören fındık son günlerde 19-20 TL seviyelerine geriledi. Ürünün piyasada en az görüldüğü bu dönemde yaşanan fiyat düşüşleri yeni sezon için endişe uyandırmaktadır.

Global ölçekte yaşanan covid-19 pandemisi de tüm sektörlere yaşattığı olumsuz etki gibi fındık hasadında da ciddi problemler yaşatacağı öngörülmektedir.

Üretici mağdur edilmemesi için sizce fiyatın ne kadar olması gerekiyor?

Üreticinin bahçesine kafasının rahat bir şekilde gidebilmesi için hasattan önce fındık taban fiyatının, maliyetlerin üzerinde tatmin edici bir düzeyde açıklanması ve TMO’nun yeni sezonda da piyasaya müdahale aracı olarak alım yapmaya başlaması fındık fiyatlarının gerilememesi için çok büyük önem arz etmektedir.

Girdi fiyatlarında meydana gelen artışlar ve üretici kar marjını da dikkate aldığımızda fındık taban fiyatının en az 29 TL olarak açıklanması makul olacaktır.

Fındıkta örnek bahçe uygulamaları katkı sağladı mı?

Fındık bahçelerinin en önemli sorunlarının başında yaşlı bahçeler geliyor. Üreticilerimizin büyük bir çoğunluğu ne zaman dikildiğini bile bilmediği, ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinde üretim yapmaya çalışmaktadır. Örnek bahçe uygulamalarıyla birlikte yeni tekniklerle ve bahçe gençleştirme avantajıyla verimin artmasındaolumlu yönde etki gözlemlenmektedir.

Çay ve fındığın dışında bölgeye katkı sağlayacak başka zirai alanlar da yaratılabilir mi?

Bölgeyle özdeşleşen fındık ve çayın pazar sorunu olmaması ve üretim alışkanlıkları sebebiyle üreticiyi alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek hayli zordur. Bölgemizde bir dönem kivi üretiminin yaygınlaşması fındık ve çaya alternatif düzeye gelemese de ciddi bir pazar payı elde etmiştir. Kivinin depolanma ve pazarlama sorunlarının çözülmesi kivi üretimini daha popüler hale getirebilir. Geçtiğimiz yıl İlçemizde yapılan açık alan ve serada çilek üretimi de çilek tarımının bölgede yapılabilirliğini ve pazarlama sorunu yaşamadan satışının gerçekleştirilebilirliğini bize göstermiş oldu. Ayrıca Odamız tarafından da birçok kez eğitimi verilen istiridye mantarı üreticiliği de farklı konseptte bir tarım ürünü modeli olarak bölgemizde uygulanabilir.

Trabzon'daki diğer ziraat odaları ile diyaloğunuz nasıl? Ortak çalışmanız var mı?

Trabzon’daki tüm ziraat odaları başkanları her ay hem Odaların çalışmaları hem de İlimizde tarım ve hayvancılıkla alakalı yapılabilecekler hakkında toplantı gerçekleştirilir. Son olarak Maçka İlçemizde görülen ve fındık için son derece tehlikeli olan Drakula lakaplı Turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele için ortak hareket etme kararı alınarak çalışmalara başlandı.

Çay toplanması için Gürcü işçiler bu yıl korona nedeni ile bahçelere giremedi? Bu olay sektöre nasıl yansıdı?

Covid-19 pandemisi çay hasadında işçilikle alakalı sorunları peşinde getirdi. Hasadın başladığı ilk haftalarda şehirlerarası seyahat yasağının bulunması çay toplayacak insan bulmakta bir hayli güçlük yaşattı. İzinlerin verilmesiyle sadece yurtiçi işçi bulma olanağı sağladı. Gürcü işçilerin bölgeye gelememesi çay üreticisini alternatif arayışa soktu ve bu alternatif doğu bölgesinden gelen işçiler oldu. Yurtiçindeki tarım işçilerinin Gürcü işçilere göre daha yüksek ücretle çalışmaları maliyetleri artırdı ve çay üreticisinin karlılığı azaldı.

Son dönem kaçak çay gündemden düşmüyor. Bu konuda ne söylersiniz?

Çayda da hiçbir tarım ürününde de kaçak ürün kabul edilemez bir durumdur. Yerli üreticiyi ayakta tutabilmek ve haklarını savunabilmek için kaçak çay ticareti engellenmeli ayrıca insanların bu yola başvurmalarını engelleyebilmek için çay üreticisinin başa çıkmaya çalıştığı çayda kota ve kontenjan uygulamalarını yeniden gözden geçirilmeli ve üreticinin sorunları dinlenmelidir.

Koronavirüsün tarıma yansımasını nasıl yorumlarsınız?

Tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgının tarıma yansımasını iki yönlü olarak değerlendirmek gerekiyor.

Virüs bize tarımın ve tarım ürünlerinin vazgeçilmez olduğunu ve dünyadaki en değerli sektörün tarım olduğunu öğretti. Bütün sektörler durabilir insanlar ihtiyaçlarını erteleyebilir, iptal edebilir fakat tarım olmazsa yaşam durur. Tüm ülkelerin tarımsal yeterliliklerini sorgulamaya başladığı bir ortamda tarım politikası güçlü, iklim çeşitliliği ve buna bağlı olarak ürün çeşitliliği fazla olan ülkeler avantajlı konumdadırlar.

Tarımın bu kadar olmazsa olmaz olmasının yanında salgın hastalığın olduğu bir ortamda üretim yapmakta bir hayli zordur. Tarım işçisi bulmak zor olmakla birlikte, ücretlerin yükselmesi tarım ürünlerinin maliyetini artırmaktadır.

Devlet bankalarının üreticiye yıllık verdiği kredilere halkın bakışı nasıl?

Krediler şüphesiz tarımsal üretimin vazgeçilmezleri arasındadır fakat evrak karmaşası, karmaşık prosedür, kefil ve ipotek sorunu üreticinin devlet bankalarına olan kredi talebini tekrar gözden geçirmesine, kredi oranı ve maliyetleri değerlendirmeden krediye daha kolay erişebileceği özel sektör bankalarına yönlenmesine sebep olmaktadır.

Çiftçinin üretimi sürdürmesi ve artırması için sağlanacak kredilerin ekonomiye doğrudan katma değer sağlayacağı düşünülerek, tarımsal krediler basit, maliyeti düşük ve erişilebilirliği kolay olması tarım sektörü ve tüm ülke ekonomisi için faydalı olacaktır.

Yomra elması bir marka. Bu marka daha nasıl parlatılabilir?

Kendine özgü aromasıyla Yomra Elması İlçemizle özdeşleşmiş bir üründür. Yomra elmasını daha tanınır ve aranır hale getirmek için ilk başta yapılması gereken üretimi artırmaktır. Ticari anlamda bahçeler kurularak yomra elmasını hediyelik bir üründen ticari bir ürüne çevirmek atılabilecek en önemli adım olacaktır.

Odamız, Yomra Belediyesi ve Yomra Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte Yomra Elması üretimini artırmak amacıyla bir proje başlattı ve fidan üretimi çalışmaları başladı. Amacımız bu üretimi sürekli hale getirip yomra elmasına bir Pazar oluşturmaktır.

Çiftçilerimizden size en çok ne doğrultuda istek veya şikâyet geliyor?

Yomra Ziraat Odası olarak çiftçilerimizin tüm talepleri karşılamaya özen gösteriyoruz. Bu doğrultuda üreticilerimize daha iyi hizmet verebilmek, taleplerini daha iyi karşılayabilmek için geçtiğimiz yıl Odamız adına hizmet binası satın aldık.

Çiftçilerimizin ağırlıklı talepleri eğitimler konusunda. Odamıza gelen tüm eğitim taleplerini yerine getirmeye gayret gösteriyoruz. Geçmişte arıcılık, hayvancılık, fındıkta budama,  gübreleme, istiridye mantarı üretimi gibi birçok türde eğitim gerçekleştirdik. Koronavirüsten dolayı ara vermek zorunda kaldığımız eğitimlere en kısa sürede tekrar başlamayı ümit ediyorum.

Bazı çiftçi arkadaşlarımız bahçelerinde ısırgan otu ilacı kullanıyorlar bunun zararı varmıdır? Bunun yerine başka bir şey kullanabilirler mi tavsiyeleriniz nelerdir?

Tarımsal üretimde verim alabilmek için yabani otla mücadele olmazsa olmazdır fakat bu mücadeleyi bilinçli bir şekilde yapmalıyız. Isırgan ilacı adıyla bilinen kimyasallar ısırganı yok ettiği gibi toprakta hiçbir canlı bırakmamaktadır. Toprak için faydalı olan canlıların yok olması verimi düşürmektedir. Ayrıca bu kimyasallar sulara karışmakta ve insan hayatına da olumsuz etkiler yaratabilmektedir.

Isırgan otuyla mücadelede kimyasal yöntemi saydığım sebeplerden dolayı önermiyorum. Alternatif olarak mekanik olarak ısırganı kazıyıp, koparıp yok etme şeklinde mücadele daha sağlıklı olacaktır.

Yomra Ziraat Odasına kayıtlı çiftçi sayısı ne kadar?

Odamıza kayıtlı aktif üye sayısı 5000’dir.

Yomraspor ve Trabzonspor için neler söylersiniz?

Yomrasporumuz pandemi sürecini çalışma anlamında iyi değerlendirerek süreci avantaja çevirip, kalan maçlarından en iyi şekilde puanlar çıkaracağına eminim. Yapılacak birkaç nokta transferle seneye zirveye oynayan bir takım olacaktır.

Üst kimliğimiz olan Trabzonspor zorlu bir süreçten geçiyor. Hem sahada hemde saha dışı etkenlerle mücade etmek durumda kalıyor. Yönetim ve oyuncu kadrosu bu işi başaracak yeterlilikte. Kalan maçlardan en az kayıpla geçip 8.şampiyonluğa erişeceğimize inancımız tam. O sene bu sene !

Son olarak üreticilerimize çiftçilerimize neler söylemek istersiniz..

Yaşadığımız süreç artık tarım ve hayvancılık sektörünü zirveye taşımıştır. Daha çok çalışıp, daha çok üreterek hem Ülkemiz hem çiftçimiz kazanacaktır. Çiftçi üretmezse insanlık aç kalır.