Yomra Ziraat Odası > Haberler > TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ VE ZİRAAT ODALARI ÇALIŞMALARI VE GİRİŞİMLERİYLE ÇİFTÇİMİZ İÇİN ELDE EDİLEN KAZANIMLAR

1-Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Karadeniz’in en önemli geçim kaynağı fındık için yapılan girişimler sonuç vermiş, 2006 yılından itibaren TMO fındık piyasasına müdahil kurum olmuştur.

Fındıkta bir önemli kazanımımız da alan bazlı desteğin devamının sağlanmasıdır.15 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile Alan Bazlı Destekler  2009 ile 2011 yılları arasında çiftçilerimize ödenmiş ve 2011 yılında sona ermişti. Genel Başkanımız 2012 yılında Alan Bazlı Desteklerin devamı konusundaki talebimizi  dönemin Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanına iletmiş , girişimlerimizle, Alan Bazlı Destekler  devam etmiştir. Böylece yayınlanan Tebliğ ile Alan Bazlı Desteklerin 2012 yılından sonra da fındık üreticisi çiftçilerimize ödenmesi sağlanmıştır. Bu gelişme medyada da geniş yer bulmuştur.

Fındık dikim alanlarını belirleyen 2844 sayılı yasanın güncellenmesi konusunda gösterdiğimiz çaba karşılıksız kalmamış, yaptığımız yazışmalar sonucunda çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile ruhsatlı fındık alanları 696 bin 398 hektara ulaşmıştır. Birliğimizin girişimleri sonucu 750 metre rakım üzerindeki fındık bahçelerinin de varlığı kabul edilerek destek almaları sağlanmıştır.

2-Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçildi. Miras yolu ile arazilerin bölünmesi işletme ölçeklerinin küçülmesine yol açıyor ve üretimde verimliliği olumsuz etkiliyordu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar sorunu dönemin Başbakanına iletti ve Başbakanın talimatı ile tarım arazilerinin parçalanmasının önlenmesi amacıyla 2014 yılında 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile miras kanununda değişikliğe gidildi.

3-Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Seralar ve hayvancılık işletmeleri tarımsal sulama abone grubuna dahil edildi. Konuyla ilgili taleplerimizi ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik ve özverili çalışmamız sonucunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından alınan kararla birlikte seralar ve hayvancılık işletmeleri tarımsal sulama abone grubuna dahil edildi.

4-Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Sulamada otomatik sayaç okuma sistemi ertelendi. Yer altı sularını korunması hakkında ki kanun ile kuyu, galeri, tünel ve benzerlerine otomatik sayaç okuma sistemleri takılması zorunluluğu getirilmişti.  Zor şartlar altında bin bir güçlükle tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayan üreticilerimize, otomatik sayaç okuma sisteminin maliyeti ek bir yük getirecekti. Girişimler sonucunda yeraltı sularına sayaç takma zorunluluğu, “Yeraltı Suları Hakkında Kanun ile Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile ertelenmiştir.

5- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Tarım Sigortaları Kanununun kapsamı her geçen gün genişliyor. Tarım Sigortaları Kanunu’nun hazırlık aşamasında ve çıkmasında Türkiye Ziraat Odaları Birliği önemli bir destek sunmuştur. Kanunun çıkmasının ardından üreticilerimizin talepleri doğrultusunda; meyvede çiçeklenme dönemi, yumuşak çekirdeklilerde pembe tomurcuk dönemi, kirazda yağmur ve meyve çatlaması riski, büyükbaş hayvan hırsızlığı, vahşi hayvan saldırısı (domuz zararı) riski, ağaçların zarar görmesi, buğdayda kuraklık sigorta kapsamına alınmıştır.

6- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Seraların modernizasyonu için düşük faizli kredi uygulaması getirildi. Seraların sigorta şartlarını taşımaması nedeniyle sigorta kapsamı dışında kalması üreticilerimizin mağduriyetine yol açmaktaydı. Girişimlerimiz sonucunda 2016 yılında seraların modernizasyonu için düşük faizli kredi verilmeye başlandı.

7- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kuruldu. Bin bir emekle üretilen ürünler, tarlada yok fiyatına satılırken, marketlerde 5-6 kata varan fiyat farkıyla tüketicilerimize ulaşmaktadır. Üreticiden tüketiciye artan fiyattan üreticilerimiz yaralanamadığı gibi tüketicilerimiz de bu ürünleri pahalıya tüketmek zorunda kalmaktadır. 2007 yılından bu yana yaptığımız açıklamalarla yaşanan fiyat farkının makul seviyelere çekilmesi talebi her platformda dile getiriyoruz. Yaptığımız açıklamalar hükümet nezdinde de yankı buldu. 2014 yılı Aralık ayında Başbakanlık genelgesi ile Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kuruldu.

8- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Çiftçilerimizin yılan hikayesine dönen ecrimisil sorunu çözüldü. Hazine arazilerinde yüzbinlerce çiftçimiz ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim gerçekleştirmesine rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydolamadıkları için devletin sağladığı hiçbir destekten yararlanamıyordu. Kurum ve kuruluşlarla yapılan yazışmalar ve TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından Yıldırım’ın talimatıyla sorun çözüldü.

Ecrimisil ödeyerek tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz artık, hazine ile kira sözleşmesi yaparak ÇKS’ye kayıt olabiliyor. Tarımsal desteklerden, düşük faizli kredilerden, tarım sigortalarından yararlanabiliyor, TMO’ya ürün teslim edebiliyor, doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabiliyor.

Bu araziler için, çiftçilerimize, kira sözleşmesi yapmak şartıyla ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı da verildi. Çiftçilerimiz, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, 10 yılın sonunda, isterlerse kira sürelerini uzatabiliyor veya doğrudan araziyi satın alabiliyor.

9- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarının girişimleri sonucunda;

Destek kapsamında olmayan tıbbi aromatik bitkilerin destek kapsamına alınması ile ilgili girişimlerimiz 2015 yılında sonuç verdi. Tıbbi aromatik bitkiler; iyi tarım uygulamaları desteği, küçük aile işletme desteği, organik tarım desteği ve İPARD kapsamında desteklenmeye başladı.

10- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları olarak;

Ülkemizi ağaçlandırmak, orman alanlarının artmasına katkı sağlamak için büyük gayret gösteriyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) olarak, 2012 yılında Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığımız protokol devam ediyor. Söz konusu protokol kapsamında 81 ilde Ziraat Odalarımız ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyor. Ziraat Odaları olarak çiftçilerimizi ağaçlandırmanın önemi ile ilgili bilgilendiriyor, eğitimler veriyor, fidan desteği sağlıyoruz.

11- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları olarak,

Eğitime büyük önem veriyoruz. Birliğimiz ve Ziraat Odalarımız, tarımın iktisadi bir faaliyet olduğu anlayışı ile yapmış olduğu çalışmalarla; tarım sektörünün köklü sorunlarına çözüm olmaya çalışmakta ve gerek gıda güvenilirliği, gerek bitki sağlığı, gerekse ihracat bakımından olası problemlerin önemine geçebilmeyi sağlamaktadır. Bu bağlamda gerek teknik eleman gerekse de çiftçileri eğitmektedir.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, bu amaçla Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Aile ve Sosyal Politikalar, MEB ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) gibi kurumlar olmak üzere ilgili Bakanlık, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak eğitim projelerini hayatiyete geçirmektedir. Bu kapsamda 190 bini kadın olmak üzere toplam 559 bin çiftçimize eğitim verilmiş, tarımın yeniliklerini benimsetmek ve bilgilerini artırmak amacıyla 755 bin çiftçimizin fuarlara katılımı sağlanmıştır.

12- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarımızın girişimleriyle,

Et ve Balık Kurumu'nun ana statüsü değiştirilerek Kurum Et ve Süt Kurumu'na dönüştürülmüştür. Hayvancılığımızın gelişmesine ve sorunlarının çözümlenmesine önemli katkı sağlayacağına inandığımız ve yetkililere her platformda ilettiğimiz, hayvancılık sektöründe müdahale kurumlarının oluşturulmasıyla ilgili talebimiz dikkate alınmış, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın koyunu dönemin Başbakanına iletmesinin ardından, Başbakanın talimatıyla Et ve Balık Kurumu'nun ana statüsü değiştirilerek Kurum Et ve Süt Kurumu'na dönüştürülmüştür. Kurum et piyasasının yanı sıra süt piyasasına da ilk defa 2016 yılında girmiş, piyasadan fazla sütün çekilmesinde ve süttozuna dönüştürülmesinde aktif rol almıştır.

13- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları olarak,

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de yönetiminde yer aldığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda genelde çiftçilerin, özelde ise kadın çiftçilerin mağduriyetleri ve hak kayıplarının giderilmesi için büyük gayret göstermekteyiz.

Sattıkları ürün bedelleri üzerinden 1994 yılından bu yana Bağ-Kur prim kesintisi yapılan Ziraat Odası’na kayıtlı üyelerimize geriye yönelik yapılandırma hakkı getirilmişti. Ancak kadın çiftçilerimiz 2003 yılı öncesi aile reisi olmadıkları için bu karardan faydalanamadılar ve mağduriyet yaşadılar. Girişimlerimiz doğrultusunda kadın çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilerek borçlanmaları sağlandı. Düzenlemeye istinaden tescil tarihlerindeki değişiklik nedeniyle sigortalılık durumları değişen kadın çiftçilerimiz, hak kazandıkları dönem için gecikme cezası ve gecikme zammı ödemek zorunda kalmamışlardır.

Yine girişimlerimizle, Tarım Bağ-Kurlu kadınlara 3 çocuğa kadar doğum borçlanması, 3 çocuğu olan kadın çiftçiye, 6 yıla kadar borçlanabilme hakkı getirilmiştir. Ayrıca, genel sağlık sigortası ve sigorta prim borçlarına yapılandırma hakkı getirildi.

14- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarımızın girişimleriyle,

Çiftçilerimize SGK prim ödemelerinde önemli sayılacak kolaylıklar getirildi. 2008 yılında çiftçilerimizin 15 günlük prim ödeyerek, 30 gün prim ödemiş gibi sayılmaları sağlandı. 15 günlük primin her yıl 1 puan arttırılarak 2023’de diğer sigortalılarla eşit seviyeye getirilmesi hedeflenmiştir.

Tarımsal geliri düşük olan, prim ödeyemeyecek durumda olan çiftçilerimizin, oda kaydı silinmeksizin muafiyet kapsamına alınması sağlandı.

Ziraat Odası kaydı bulunan 65 yaş üzerindeki çiftçilerimizin talepte bulunmaları durumunda Oda kayıtları devam etse dahi sigortalılıklarının devam etme zorunluluğu kaldırıldı.

Tarımsal faaliyette bulunan sigortalıların, diğer sigortalılık statülerine aynı anda tabi olacak şekilde çalışmaları durumunda, tarım sigortalılığı dışındaki diğer sigortalılık durumunun dikkate alınması sağlanmış, böylece çiftçiliği bırakma ve Oda kaydının silinme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

Çiftçilerimizin sattıkları ürün bedelleri üzerinden alınan yüzde 5 oranındaki tarım Bağ-Kur prim kesintisi 1 Ocak 2014 tarihinde borcu olan çiftçilerimize borcu oranında yapılmak üzere yüzde 2’ye indirilmiştir.

Çiftçilerimizin, son 1 yıl içinde 30 günlük primi ödemesi sağlık sunucusuna başvurduğu günden itibaren 60 günlük prim borcu bulunmaması durumunda sağlık yardımından faydalanabilmeleri sağlandı.

Tarımda kendi nam ve hesabına çalışanların, emekli olduktan sonra bu tarımsal faaliyete devam ederlerse aylıklarından yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmaması sağlandı.

Tarım Bağ-Kur sigortalıların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazine tarafından karşılanmasına karar verildi.

15- Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarımızın girişimleriyle,

Afet yaşayan çiftçilerimizin sigorta prim borçları başta olmak üzere, birçok kez üreticilerimize yönelik borç erteleme imkanı tanındı.