Yomra Ziraat Odası > Haberler > ÇINARLI MAHALLESİNDE FINDIKTA BUDAMA EĞİTİMİ VERİLDİ

ÇINARLI MAHALLESİNDE FINDIKTA BUDAMA EĞİTİMİ VERİLDİ

Odamız ve Yomra Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle İlçemize bağlı Çınarlı Mahallesinde çiftçilerimize “Fındıkta Budama Eğitimi” verildi.

Yomra Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Süleyman Önder IŞIK tarafından fındık bahçesinde katılımcılara uygulamalı olarak budama tekniklerini detaylı olarak aktardı.

Verilen eğitimde budamanın önemine değinilerek kısaca şu bilgilere yer verdi: “Halk arasında “seyrekleme, seyreltme” gibi farklı isimlerle de nitelendirilen budamanın zamanı genel olarak Sonbahar aylarıdır. Dikimde ve dikim sonrası takip eden yıllarda fidanlara şekil kazandırılması ile başlayan budama, fındıkta ekonomik verimlilik çağının sonuna kadar yıllık sürgün gelişiminin sağlanması, verimin artırılması ve ekonomik ömrün uzatılmasını sağlayan en önemli fiziksel uygulamalardan bir tanesidir. Fındıkta budamaya ağacın büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır."

Eğitimin sonunda Odamız tarafından katılımcılara birer adet budama makası hediye edildi.

Düzenlenen Eğitime Odamız Genel Sekreteri Mustafa GÜMRÜKÇÜ, Yomra Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendisleri Süleyman Önder IŞIK, Adnan ERTEKEN ve üreticiler katıldı.

FINDIKTA BUDAMA EĞİTİMİ

Yomra Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yomra Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğiyle İlçemize bağlı Yenice ve Pınarlı Mahallelerinde çiftçilerimize “Fındıkta Budama Eğitimi” verildi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman IŞIK ilk olarak sinevizyon yardımıyla teorik bilgileri çiftçilerimize verdikten sonra, fındık bahçesinde katılımcılara uygulamalı olarak budama tekniklerini detaylı olarak aktardı.

Düzenlenen eğitimde budamanın önemine değinilerek kısaca şu bilgilere yer verildi: “Halk arasında “seyrekleme, seyreltme” gibi farklı isimlerle de nitelendirilen budamanın zamanı genel olarak Sonbahar aylarıdır. Dikimde ve dikim sonrası takip eden yıllarda fidanlara şekil kazandırılması ile başlayan budama, fındıkta ekonomik verimlilik çağının sonuna kadar yıllık sürgün gelişiminin sağlanması, verimin artırılması ve ekonomik ömrün uzatılmasını sağlayan en önemli fiziksel uygulamalardan bir tanesidir. Fındıkta budamaya ağacın büyük oranda yaprakların döküldüğü dönem dikkate alınarak başlanmalıdır."

Eğitimin sonunda Yomra Ziraat Odası Başkanlığı tarafından katılımcılara birer adet budama makası hediye edildi.

Düzenlenen eğitime Yomra Tarım ve Orman Müdürü Okan AKSU, Yomra Ziraat Odası Başkanı Hamza GÜMRÜKÇÜ, Yenice Mahallesi Muhtarı Kadir KARTAL, Pınarlı Mahallesi Muhtarı Ömer BAŞ, Ziraat Mühendisleri ve çok sayıda üretici katıldı.